Prin definitie, dulgheria include toate elementele structurale din lemn, folosite la constructia unei case. Chiar si la casele moderne (fie ele din caramida, beton sau lemn) acoperisul se confectioneaza tot din grinzi de lemn.

La fel am facut si noi! Am gandit o structura care nu implica stalpi de sustinere, practic am facut un acoperis autoportant in patru ape egale al carui greutate se descarca pe peretii perimetrali. Este adevarat ca avem cateva grinzi aparente in mijloc insa nu sunt necesare, ele sustin peretii despartitori,  acoperisul sta si fara aceste grinzi.

Stiind ca toata dulgheria va fi vizibila din interiorul casei, nu am facut rabat la calitatea materialului si am folosit doar grinzi lamelare imbinate in dinti, uscate in uscator. Producatorul le-a livrat cu sectiunea ceruta de noi si lungimea de 13m. Daca stau sa ma gandesc mai bine, nici la o casa, la care nu se vede dulgheria, nu as opta pentru lemn verde sau de calitate inferioara pentru ca exista riscul, ca in timp, sa se curbeze, sa isi modifice dimensiunile sau chiar sa fie infestat cu carii.

Din acest proiect, partea cu dulgheria m-a pasionat cel mai mult. Dupa ce am desenat planurile, cu mult inainte sa cumparam grinzile brute, stateam seara in pat, ma uitam la tavan si imi imaginam cum va fi sa vezi geometria acoperisului. Si aparent, geometria acoperisului este simpla dar unele unghiuri, transpuse in 3 planuri, mi-au dat bataie de cap pana s-au potrivit asa cum mi-am dorit, mai ales muchiile.

Multe elemente si imbinari au fost facute de mana insa majoritatea elementelor sunt taiate si prelucrate cu circulare si freze ghidate. Sa stiti ca masuratul materialului si ajustatul masinariilor a luat mai mult timp decat taiatul propriu zis.

Din momentul in care am taiat prima grinda pana cand am avut dulgheria complet finisata a trecut o luna (septembrie 2014) si in mare parte am reusit sa fac totul singur. Am mai si cerut ajutor, mai ales la grinzile cu greutate de 80-90 kg sau chiar peste 100 kg, dar cu planificare si un proiect bun, este o munca placuta, curata, realizabila in doua persoane, evident... pricepute.

In timp ce scriu aceste randuri, stau in casa la caldura, ascult cum cad stropi de ploaie pe acoperis si ma bucur mult ca am fost asa meticulos la confectionarea dulgheriei :)